Yetkinlikler Serisi – Adaptasyon

Adaptasyon

Adapte olabilmek, pandemi nedeniyle en çok sınandığımız yetkinlik oldu. Dünya seyahatlerine gidip, yeni dil öğrendiğimizde bu kasımızı geliştirdiğimizi düşündük. Hatta farklı şehirlere ya da ülkelere iş nedeniyle atandığımız zamanlarda çok hızlı yeni insanlarla bağ kurup, yeni işlere yeni hayata adapte olmuştuk. İş görüşmelerinde de adaptasyon yeteneğimizi ballandıra ballandıra anlattık. Büyük şirketler, ülkeler ve onların yöneticileri ne kadar adapte olabildi?

Kendi hayatlarımızdan örneklerle gidelim. Günlük uyanma, yeme alışkanlığı, dinlenme zamanları ile ilgili ritunlerimiz var. Yeni iş, yeni şehir, yeni saat uygulaması ile bunlar değişmek zorunda kalabiliriz. Kimisi bu değişimi hızlı yapar. Kimisi de değişimin olduğu gün yoğun bir söylenme, bir şeylerin iyi gitmemesi ve bolca hata yaparken bulur kendini. Çünkü değişim karşısında bir plan geliştirmek yerine dirençte kalmayı tercih etmiştir.

Şirketlerde görev tanımı değiştiğinde ya da bir ekip yönetmek gibi yeni bir deneyim alanına geçtiğinde güzel bir ajanda oluşturur ve ufak manevralarla çözüm üretir. Zaman kaybetmez. Gün içinde acil gelen işlerde, etkili çalışma şeklini devam ettirebilir. Değişimin yarattığı baskı altında, değerlerinden ve kişiliğinden ödün vermez.

Adaptasyon becerisi olan insanlar bence hızlı düşünür ve çözüm odaklıdır. Değişimi hızlı sindirip ekibine açık net bir şekilde duyurur. Hedefi yeniden yapılandırır.

Beni adapte eden yaklaşım, iyi hissettirmeyen bir değişimin bana sağlayacağı katkı ne olurdu sorusuyla yol almaktır. Bunun üzerine de planlama yaparım. Pandemide eğitim hedeflerimi dijital kanallara kaydırdım. Bugün bir yıl oluyor ve de başladığım önlisans programı yazın bitecek. Pek çok online sosyal sorumluluk işine el attım. Elbette bitmedi. Zaten eski durumlara hakimim ve ne yapılacağını biliyorum. Deliler gibi eskiyi özlemek yerine yeni gelecek için en yüksek potansiyeli arama zamanı derim.

İş görüşmelerinde Adaptosyon Yetkinliği Mülakat Soru Örneği:

İş değişiminizde karşılaştığınız en büyük güçlük nedir? Nasıl üstesinden geldiniz?

Çalıştığınız ortamda değişim stratejisine hiç katılmamış olduğunuz bir proje içinde olmak zorunda kaldınız mı? Bu değişim karşısında tutumunuz ne oldu?

***

Telif Hakkı©2021 Deniz Feyzan. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://www.denizfeyzan.com.tr) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.

Copyright © 2021 by Deniz Feyzan. All Rights Reserved. Permission is given to copy and distribute this material, provided the content is copied in its entirety and unaltered, is distributed freely, and this copyright notice and links are included. https://www.denizfeyzan.com.tr