Dönüşüm Yolculuğunda Yetkinlikler

Dönüşüm Yolculuğunda Yetkinlikler

Bir konu üzerine yetkin olabilmek nedir? Düşündüğümde aklıma ilk gelen açıklama, deneyim sahibi olmak üzerinedir. Sonra o konu üzerine derin bir bilgi sahibi olabilmektir. Finalde de elde edilmiş başarılı bir sonuç vardır. Yetkinlik tanımı da bir konu üzerine bilgi, deneyimle güçlendiriliş davranış şeklini yansıtır. Online çalışma modeline geçiş, para bilincinin şekil değiştirmesi, zaman yönetiminin boyut kazanması bize yetkinliklerde de dönüşüm yaşatıyor. Bir yazı serisi oluşturma niyetim var. Bir yetkinlik ve o yetkinliği anlamamıza vesile olan soruları paylaşmak isterim.

SORUMLULUK ALMA – GİRİŞKENLİK

Kritik anlarda elini kim taşın altına koyacak diye birbirine bakan insan topluluğun arasında sıkılıp, adımını ilk atan arkadaşımızdır. İş bitene kadar konu üzerinden kalbini, ilgisini, odağını çekmez. Kimi zaman etrafında çokça tepki alır. “Kendini bu kadar yıpratma ve yorma!”, diye.

Kendileri en sevdiğimiz takım arkadaşlarımızdandır. Çalışma hayatında yaptıkları hataları ifade ederler. Şeffaf yaklaşımları vardır. Çözüm üretmeye çalışırlar. Söz verdikleri tarihlerde, işleri tamamlamaya yönelik odakları vardır. Kaliteli işler çıkarırlar.

Organizasyonda sorumluluk sahibi bireyler bulundukları departmanlarda ekip içinde bölüştürülen bir projede destekçi yaklaşırlar. Karşılaştıkları güçlüklerde, problemlerde ya da eksikliklerde yöneticilerine durumu olduğu gibi yansıtırlar.

Yetkinlik nasıl gelişir?

İnsanın kendi hedeflerine sadakati varsa, özsaygısı vardır. Kendi hayatının sorumluluğunu ve liderliğini avuçları altında tutan kişiler bunu bulundukları ortama yansıtır. Özsaygı, liderlik, insiyatif alabilme bu yetkinliği geliştirir.

Reçeteyi paylaştığımıza göre hangi mülakat soruları gelebilir?

Departmanınızda yöneticinize ulaşamadığınız bir kriz anından bahsedebilir misiniz? Sorun neydi? Ekipte bu sorunla ilgili nasıl bir çözüm anlayışı geliştirildi? Kim geliştirdi?

Çalışma alanınızda en son ne zaman insiyatif aldınız? Konu ne idi? Buna dair hangi aksiyon adımlarını attınız?

***

Telif Hakkı©2021 Deniz Feyzan. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://www.denizfeyzan.com.tr) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.

Copyright © 2021 by Deniz Feyzan. All Rights Reserved. Permission is given to copy and distribute this material, provided the content is copied in its entirety and unaltered, is distributed freely, and this copyright notice and links are included. https://www.denizfeyzan.com.tr