Neden Olumlu Düşünmeliyiz?

Neden Olumlu Düşünmeliyiz?

Bir önceki yazımda değişim ile karşılaşan toplulukların beş aşamada geçirdiği sürece değinmiştim. Bu hayatta kendimiz adına hiçbir şeyi değiştirmek istemesekte kolektif bilincin dönüşümü kendi hayatlarımızdaki ezberleri değiştirmeye zorluyor. Pandemi döneminde bunu bir kez daha hatırlamış olduk.

Bireysel yolculuğumuzda bakış açımızı ve de ön yargılarımızı dönüştürebilmek için olumlu düşünebilme yetimizi geliştirmek üzerine bir parantez açıyorum. Aslında olumlu beklenti becerisinin altını çizmek daha yerinde olacak. Çünkü iyi niyetle ve de büyük umutlarla atılan adımlar, çevresel faktörler ve içsel dinamiklerle olumsuz düşünce ve yılgınlık olarak bize dönüş yapabiliyor.

Kendi üzerimde çalıştığım konuların başında olumlu beklenti başlığını yazabilirim. Bunu “Olumlama Kitabı” yazmış biri olarak tüm dürüstlüğümle ifade ediyorum. Aile içi ölümler, sağlık gündemleri, çevresel faktörler ve de genetik nedenler zihnimi olumlu düşünme becerimi yükseltmeye yönlendirdi. Başka türlü ayakta kalamayacaktım. Dilimizden çıkanların ötesinde gizli inançlarımız, kararlarımızı, iş, eş ve arkadaş seçimimizi etkiliyor.

İkinci açılacak parantez gerçekten olumlu beklentiyi sürdürebiliyor muyuz sorusudur. Olumlu düşünmek için sürekli dışarı göstergelere muhtaçlık varsa, (takdir almak, onaylanmak gibi) özünde sağlam bir inanç ve çıktı denklemi yoktur. Olumlu düşünmek için ilk adım, kendinde yüzde yüz işleyen konu, yeteneği hatırlamak sonra kendi kendine bunun kıymetini bilmek ve de üzerine kurabileceklerini devamlı hayal etmek ile gelişir.

Formül: Sende iyi olan şeyleri hatırla, onların değerini bil teşekkürünü et ve üzerine neler ekleyebileceğini hayal et. (Hatırla, teşekkür et, hayal et)

 

Telif Hakkı©2021 Deniz Feyzan. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://www.denizfeyzan.com.tr) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.

Copyright © 2021 by Deniz Feyzan. All Rights Reserved. Permission is given to copy and distribute this material, provided the content is copied in its entirety and unaltered, is distributed freely, and this copyright notice and links are included. https://www.denizfeyzan.com.tr