Yaşam Amacı mı? Well-Being Ders Notum

Yaşam Amacı mı? Well-Being Ders Notum

Almış olduğumuz eğitimler sonrasında Yale Universitesi’nden bazı anket talepleri gelebiliyor. Aldığınız eğitim kendi hayatınıza ya da iş hayatına ne ölçüde dokundu diye bilgi toplamaları çok güzel. Bu hatırlatma ile ben de birkaç not bırakmaya karar verdim. Wellbeing teması, beden, zihin, ruh hali ve zaman yönetimi gibi hayatımızın pek çok konu başlığında huzur duyabileceğimiz bir yaşama şekli üzerine odaklanıyor. Açılışta iki önemli başlık var. İlki tadını çıkarmak ikincisi de şükran duyabilmek.

Tadını çıkarma konusuna farklı bir bakış açısıyla yer vermek istedim. Danışanlarımla yaptığımız çalışmada hayat amacını aramak yerine yaptığın iş her ne ise ona amaç biçme ve anlam verme gündemi üzerine çalışıyoruz. Dr. Laurie Santos hocam ilk hafta bu konuya dair araştırmalar sonucunda ortaya çıkan tavsiyelerini bizimle paylaşmıştı. Ben de alıntı olarak bu bölümde yer veriyorum.

*Çoğu zaman, anı yaşayamaz ve yaşadığımız şeyden gerçekten zevk alamayız. Zevk almak, sevdiğiniz bir şeyi yapmakla birlikte gelen olumlu duyguları yoğunlaştırır ve uzatır. Güzel bir duş, lezzetli bir yemek, dışarıda harika bir yürüyüş veya gerçekten zevk aldığınız herhangi bir deneyim olabilir. Bu zevkli deneyime katıldığınızda, lezzeti artıran bazı yaygın teknikleri uyguladığınızdan emin olun. Bu teknikler şunları içerir: deneyimi başka biriyle paylaşmak, böylesine harika bir anın tadını çıkardığınız için ne kadar şanslı olduğunuzu düşünmek, o aktivitenin bir hatırasını veya fotoğrafını saklamak ve tüm zaman boyunca şimdiki anda kaldığınızdan emin olmak. Her gece, neyin tadını çıkardığınızı bir yere not edin.

2008’de iş mülakatları yaparken kişinin özelliklerini en az bir sayfa olacak şekilde detaylı, uzun ve de özenli yazardım. Kimi zaman iş saatlerim uzardı. O zamanlar kitap yazmak gibi bir hedefim yoktu. Sürekli ben bu hayatta ne yapacağım, yaşam amacım ne ya da bu dünyadaki misyonum nedir diye sorgulamıyordum. Daha doğrusu her insan gibi bir kere sorup, sonrasında bana verilen işe anlam ve amaç katarak yoluma devam ettim. Elbette tatmin olmadığım pek çok konu başlığı vardı. Maaşımın düşük olması ya da huysuz müşteriler. Ancak özünde mutluluk seçiminiz varsa anlamlı bularak yaptığınız her şey gün sonunda bu hayatta var olma nedeninize ve yaşam amacınıza hizmet eder.

***

Telif Hakkı©2021 Deniz Feyzan. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (https://www.denizfeyzan.com.tr) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir.

Copyright©2021 by Deniz Feyzan. All Rights Reserved. Permission is given to copy and distribute this material, provided the content is copied in its entirety and unaltered, is distributed freely, and this copyright notice and links are included. https://www.denizfeyzan.com.tr