DEĞİŞİMİN 5 ADIMI

Değişimin 5 Adımı

2020 yılı insanların değişime verdikleri tepkilerin ne kadar tanıdık ve benzer olduğunu bize gösterdi.  Aile içinde alınan kararlar ya da şirket içinde organizasyon değişimlerinde gösterilen tutumun bir benzerini kalabalıklar tepkileriyle gösterdi. Organizasyonlar içinde değişim adımlarını beş madde de özetlemeye çalışacağım. Bakalım size de tanıdık gelecek mi?

  1. REDDERTME: Olmazsa olmazımız, “karşı çıkma” tutumu su yüzüne çıkar. Sorgulama yoktur. Alışılmışın dışında olması nedeniyle önerilen değişiklik ilk anda reddedilir. Tepkisel cümleler; “Bu da nereden çıktı şimdi? Ne gerek vardı?” şeklindedir.
  2. DİRENİŞ: Karşı taraf ya da sistem, değişimi dayattığında konunun farklı bir biçimde çözülebileceği ifade edilmeye başlanır. Bu değişimin istenilen sonucu vermeyeceğine dair kanıtlar sunulur. Sesler yükselir. Tepkisel davranışlar sergilenir.
  3. UYUM: Bir şeyler zamanla gözle görülür bir değişim rüzgârına göre şekillendikçe bireylerin hayatlarına nasıl etki edeceği anlaşılmaya başlanır. Ancak biraz daha ikna edilmeye ihtiyaç vardır.
  4. KABUL: Yeni işleyen sistem önce genel anlamda görülür. Sonra sürecin nasıl işlemeye başlanılacağı anlaşılır.
  5. DESTEK: Bilgi etrafla paylaşılır, çözüm önerileri araştırılır. Önerilen değişikliğin geliştirilmesi için yeni yollar aranır.