Beyin Fırtınası’nın Gizli Taktikleri

Beyin Fırtınası

Dün gelen sorulara istinaden ilham teması üzerine geliştirilen çalışmalar üzerine ders notlarımdan kısa paylaşımlara devam etmek istedim. Bugün çözüm odaklı ve de yaratıcı fikirleri geliştirmek için başvurulan beyin fırtınası temasına yer veriyorum.

Takım içerisinde bir kişinin baskınlık kurması, söz konusu olmazsa gayette güzel fikirlerin ortaya çıktığı bir çalışmadır. Tek kişinin görüşünü belirttiği diğerlerinin mecbur kaldığı ve onayladığı aşama da fikir alışverişi göremeyiz. Sağlıklı çatışmaların olduğu özgür ortamları niyet ederek konuya geri dönüyorum.

Özgür koşullarda beyin fırtınası, bir konuya çözüm getirmek, hayal yoluyla düşünce ve fikir üretmek için kullanılan yaratıcı bir teknik olarak tanımlanmıştır. Bir tahtaya ya da kağıda tartışılan kavram ya da tasarım problemi yerleştirilir. Bir ağacın dalları gibi bağlantılı kavramlar grup üyeleri tarafından eklenmeye başlanır. Bu çalışmanın öncesinde ne elde edilmek istendiği üzerine bir amaç belirlenir. Beyin fırtınası tasarım problemlerine farklı bakış açısı geliştirmek ve sabit düşünme durumlarından kurtulmak için kullanılan bir yoldur. Tüm olanaklar kullanılıp sonuna kadar düşünüldükten sonraki adım, bütçe ve zaman sınırlamalarının belirlenmesidir. Yaratıcı düşünme ve imgeleme yapabilmek için 4 temel koşul vardır.

  1. Kendine yönlendirdiğin eleştirileri ve endişeleri kapının önündeki çöp kutusuna bırak ve o kapıdan öyle adım at.
  2. Fikir fabrikası ol. Ürettiğin fikirlerin saçma ya da tuhaf bulunabileceğini düşünme
  3. Nicelik önemlidir. Çok mu mükemmel ya da kaliteli olması gerektiğini düşünüyorsun? Şimdilik bunu da girişteki çöp kutusuna bırakıver. Amacın iyi bir çözüm olasılığına erişmek. O yüzden epey alternatif fikre ihtiyaç var.
  4. Kombinasyonlar yani olasılıkların birleşmesiyle yeni bir olasılığın geliştirilebilmesi aranmaktadır.