Bir Yetkinlik, Bir Olumlama; Hesapverebilirlik

Bir Yetkinlik, Bir Olumlama Yazı Dizisi

Yeni bir yazı dizisine başlamak istedim. Bir yetkinliğin tanımını ve o yetkinliğin gelişimine katkı sağlayacak hatırlatıcı cümleyi diğer bir deyişle olumlama yolunu da her yazı içinde sizinle paylaşacağım. Sözcüklerin güçlü tesiri tüm araştırmalarda karşımıza çıkarken, doğru bir olumlamanın düzenli tekrar edilebilmesinin muazzam sonuçlar ortaya çıkarması su götürmez bir gerçek.

Günün Yetkinliği: Accountability – Hesap Verebilirlik

Bu yetkinliğe sahip olan birinde hangi tavırlar gözlemlenir? İş hayatında ve ilişkilerinde belirlenen tarihlere sadık kalır. Sorunlar karşısında ve problemleri paylaşırken şeffaf bir yaklaşım sergiler. Bir işi istenildiği ölçülere ya da kararlaştırılan detaylara göre teslim eder. Sorumluluğu altında sıkıntılı bir gündem olursa elini taşın altına koymasını bilir.

Ailemizden edindiğimiz değerlerden dürüstlük, şeffaflık ve ayakları yere basan bir birey olmak bu değeri etkiler. Kimi zaman içinde bulunduğumuz ortamın şeffaf olmaması cesareti kırabilir. Anlamlı bulamadığımız bir ortamda isteksizlik ya da erteleme tutumları da doğabilir. Demek ki bir yetkinlik hem çalışanda hem de şirketin değerlerinde olmalı.

Yazacağım olumlama ile önce kendimize şeffaf olabiliriz ve kendimize hesap verebiliriz. Gandi’nin bir sözüyle başlayalım.

“Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… 

Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… 

Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür… 

Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür… 

Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür… 

Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür… 

Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…”

 Olumlama: Kendimi tüm renklerimle olduğum gibi kabul ediyorum. Sözümün altın değerinde olduğunu biliyorum. Kendime verdiğim sözlere ve etrafıma verdiğim sözlere sadık olduğumu hatırlıyorum. Seçim gücüm iki dudağımın arasında. Bu gücün büyüklüğünü biliyor ve sahip çıkıyorum.  Katkı verdikçe katkı aldığımı biliyorum. Şeffaflık sağladıkça dürüst insanları hayatıma çekiyorum.