Roma’dan İz Bırakanlar…

Roma’da İz Bırakanlar

Roma Hakkında:

İtalya’nın başkenti olan kent, İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulmuştur. Bağımsız devlet Vatikan’ın da bölgesinde bulunması nedeniyle iki ülkenin başkenti denebilir. Meydanlardan oluşan şehir de gezilecek noktalara meydanların ismiyle ulaşım sağlamak en rahatı…

Roma’da Para:Kullanılan para birimi eurodur.

Roma’da ulaşım:

Roma’da 12 euro ile bisikletli araçlar sizi gezdirebilir. Roma Termini’den A metro hattına binerek Ottaviano San Pietro – Musei Vaticani durağından sonra kısa bir yürüyüşle ulaşabiliriz. Aşağıda paylaşacağım meydanları yürüyerek keşfetmeniz tavsiyemdir. 🙂

Roma’da Tatlar

Pompi’de tramisu, Venchi’de dondurma, Canova cafe’de gün batımı ile expresso ve herhangi bir cafe de splatz içilmesi tavsiyemdir.

Roma’da Gezi

Piazza San Pietro (Aziz Petrus Meydanı) ve Vatikan

Roma’nın en ünlü meydanıdır. Papanın her Çarşamba vaazlarını vererek milyonlarca insanı aynı anda kutsadığı meydan, olarak geçer.

İçerisinde 150 ye yakın Papa mezarı bulundurur. Tüm papalık tarihindeki papaların isimleri kilisenin bir köşesinde yer alır. Kilisenin içerisinde günah çıkarmak isteyenler için ayrı dillerde günah çıkarma odaları bulunmaktaymış.

Tavanı Michaelangelo tarafından resmedilen Vatikan’ın Sistine Tapınağı ne zaman giderseniz gidin görmek için muhteşem bir yer.

  • Resmen, Vatikan Şehri Vatikan Şehir Devleti veya Vatikan Devleti olarak bilinir.
    İtalya’nın Roma kentinde bulunmaktadır. Kent devleti Roma Piskoposu – Papa tarafından yönetilmektedir.
  • Kent, Aziz Petrus Bazilikası, Sistine Şapeli ve Vatikan Müzeleri dünyanın en popüler resim ve heykelleri ile ünlüdür.
  • Filipinler dışında bir de Vatikan’da boşanma yasaları yoktur.
  • UNESCO’nun miras alanı altında olan tek ülkedir.

Piazza Venezia

İşlek trafiğin ortasında yer alan Roma’nın gerçek merkezi, arka kısmına ilerlediğiniz de Kolezyum’a erişebilisniz.

Kolezyum

Bin yaşındaki bu yapı dünyanın en çok turist çeken yapılarından biri olmakla birlikte zaman içerisinde yıpranmış, bazı bölümleri yıkılmış veya deforme olmuştur. Ancak eşsizliğini ve geçmişte çekilen acıları hissettirir.

Pantheon, Piazza della Rotonda

Pantheon, Antik Roma döneminden kalan ve en iyi şekilde korunmuş olan bir tapınaktır. Günümüzdeki Pantheon aynı yerde yapılan üçüncü yapıdır. Önceki iki yapı yangınlarda tahrip olmuştur. Turistere ücretsiz olarak içini gezme fırsatı veren bir ziyaret yeridir.

Trevi Çeşmesi, Aşk Çeşmesi, Fontana di Trevi

Her yıl milyonlarca kişinin ziyaret ettiği belirtilir. Yapımındaki ince bir zanaat, enfes bir estetik kurgu, zamanla ortaya çıkan ve bu çeşmenin önündeki havuza para atmanın kişiye tekrar bir Roma seyahati vaat etmesi geleneği, gece ışıklandırmalarla çeşmenin nefes kesici güzellikte görünmesi belki ziyaret sebeplerinden bazıları olabilir.

Nicola Salvi’nin 1732 tarihli çeşmesi, Roma’nın en ünlü anıtlarından biridir. Yalnız bizim tarafımızdan aşk çesmesi diye bilinmesi de ilginçtir.

Gesu kilisesi

Protestan tehdidi karşısında inanları tekrar geri kazanmak için Roma Kilisesi içinde en etkin savaşlardan birisi de İspanyol Ignatius Loyola tarafından yürütülmüş. Cizvitli Azizi Loyola’nın önderliğinde merkezi manastır ve ana kilise olan Gesu Kilisesi 1568 yılında yapılmıştır. Ön cephede Barok tarzı mimarının dikkat çektiği kilisenin içinde tarikatın kurucusu Aziz Ignatius’un muhteşem mezarı vardır.

İspanyol merdivenleri piazza Spagna

İspanyol Merdivenleri’nin alt kısmına Roma’nın ünlü çeşmelerinden olan kayık şeklindeki Fontana della Barcaccia yer alır.  Şehrin en ünlü alışveriş caddesi olan Via Condotti de merdivenlerin hemen karşısında yer almaktadır.

Piazza del Popolo (Kahve içtiğim Canavo Cafe’nin olduğu bölge)

Roma’nın en büyük meydanlarından biri olan Popolo Meydanı (Piazza del Popolo) şehrin kuzey girişinde bulunuyor. İsmini, Santa Maria del Popolo Bazilikası‘ndan alıyor ve “Halk Meydanı” anlamına geliyor.

Bir Daha Yolum Düşerse Kendime Sözüm:

Kendime aldığım notlar;

  • Diğer sefere Piazza Navona, Palazzo Pamphijl ziyaret edilecek.
  • Agone kilisesi görülecek. Bernini’nin Fontana Dei Quattro eseri görülecek.
  • Piazza Campo ve de Kolezyum arkasına kurulan pazar ziyaret edilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir