İşitsel misin? Yoksa Görsel mi?

İşitsel misin? Yoksa Görsel mi?

Bir önceki yazımda alıcı ve verici olarak dünya üzerindeki etkileşimimizden bahsetmiştim. Beden, bilincin alıcı ve vericisidir. O yüzden de insanların anda kalması, yeni bilince ulaşmasında, nefes, ses ve duruş şekilleriyle meditasyon yapma, ibadet etme ve yoga gibi pek çok enstrüman, başvurulan araçlar arasında olmuştur.

Buraya kadar huzur ve kendini iyi hissetme üzerine bedenden alınan destek öngörülebilir belki de… Peki ya hayatımızın her evresinde yer alan öğrenmek üzerine bedenimizi ne kadar aktif kullanabiliriz. Duymak, görmek, dokunmak, koklamak ve tat almak. 5 duyuyu aktif kullanabileceğimiz, aktif öğrenmenin en iyi adresi doğadır. Çocuklar için düzenlenen doğa kampları, onlara sağlanabilecek en yüksek katkı olacaktır. Apartmanlar arasında ömrünü geçirmiş biz büyükler için neler yapılabilir?

Sağ ve sol beyinin kullanımını sağlayan bireysel bir çalışma ile hangi öncelikli 2 duyunuzu aktif olarak kullanıp, hızlı bir şekilde öğrenebilme kapasitenizi yükseltebileceğinizi belirliyoruz. Aynı şekil de hangi iki duyunuzun dışarıdan negatif etkilerden daha hızlı etkilenebileceğini belirleyebiliyoruz. Ona göre bir nevi dışarıdan birilerinin bunu farkedip sizi manipüle etmesi yerine bir kalkan oluşturabilmek üzerine çözümler oluşturulabiliyor. Bir arada çalışma fırsatımız yok ise buradan nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm. Duyularınızla nasıl bir bağ kurduğunuzu anlayabilmek için aşağıdaki tanımlar üzerine; 1 ile 10 arasında bir puan verin.

Görme: Renk uyumlarına ve zıtlıklarına duyarlıyım

Duyma: Birisi şarkı söylerken detone olursa farkederim.

Koku: Arkadaşlarımı kokularından ayırt edebilirim.

Tatma: Alışılmadık lezzetleri denemeye çalışırım.

Dokunma: Birisine dokunduğumda, gergin veya rahat olduğunu ayırt edebilirim.

Sizin için öncelikli olanlar arasında alabileceğiniz önlemler olabilir. Örneğin görme duyusu telefon ve de teknoloji yüzünden çok fazla aktif kullanım halinde ancak sizin gözünüz detaylara, renklere, simetriye çok duyarlı ise bu sizin puanınızı yükseltebilir. Hayatınızda güzel manzaraların olduğu yerde ilham dolu ya da  huzurlu olmanız tesadüf değildir. Aynı şekilde şiddet sahnesi fazla film ve haberler bir başkasına göre daha yoğun etkileyebilir. Bedeninizle ilgili farkındalık, kendinizi tanıyabilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir