Şans Nerede?

ŞANS NEREDE?

Prof. Dr. Richard Wiseman’ın kaleme aldığı Şans Faktörü isimli kitabı yıllar önce okumuştum. O günden beri zihnimin bir köşesinde yer edinmiş ve kitap içinde bahsi geçen, uygulanmış bir deneyi paylaşmak isterim.

Bir gazete ilanı verilir, kendisini çok şanslı ve çok şanssız olarak tanımlayan kişilerin başvurması istenir. Sonuçta yüzlerce kişi müracaat eder. Katılımcılar şanslı ve şanssız olarak iki ayrı grup şemsiyesi altında bazı çalışmalar yapar.

Bir çalışmada, grup üyelerine deneyi yapanların hazırladıkları bir gazete dağıtılır. Bütün gazeteyi inceleyip toplam fotoğraf sayısını bulmaları istenmiştir. Yanlış hatırlamıyorsan, iki buçuk dakika içinde yapılması beklenilir. 250 dolar para ödülü de vardır. Kısa süre ile baskı oluşturmak ve de para ödülü ile heyecan yaratılmak amaçlanmıştır.

Deneyin bitiminde sonuçlara bakıldığında; şanssızlar grubunun fotoğraf sayma süresi iki dakika olarak belirlenmiş. Şanslılar ise fotoğrafları saymayı saniyeler içinde tamamlamış. Bunun nedeni ise gazetenin daha ikinci sayfasında “Saymayı bırakın, gazetede 43 adet fotoğraf yer alıyor.” mesajı olmasıymış. Bu mesaj neredeyse sayfanın yarısını kapladığı halde şanssızlar grubunun çoğunluğu tarafından hiç fark edilememiş. Deney boyunca şanslı olduğuna inanan katılımcılar genel olarak daha rahat ve açık iletişime sahip kişilikler olarak gözlemlenmiş.

Araştırmaya göre şansız olduğuna inananların ise daha stresli olabilme ihtimalini öngörebiliyoruz. Günümüzde yoğun düşünme alışkanlığını dönüştürmek ve kaygıyı azaltmak için meditasyon çalışmalarına çok yüksek bir teşvik var. Yürekten istemek ve sakin bir zihinle hedefe odaklanmak; başarılı ve de şanslı insanların rutini. Çünkü baskı ve heyecan altında aralıksız düşünceler üreten ve sakin kalamayan zihnin büyük resmi göremez. Kulakları, sezgilerini kuvvetlendirecek bilgiye kapalı olur.

Zihin perdelerinin arkasındakini görmek için gözlerini, işaretleri anlayabilmek için kulaklarını şansa açmaya ne dersin? Şans Faktörü kitabını ve çözüm önerilerini okumanı tavsiye ederim.

Şans seninle olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir