Hayaller, Hayatlar

Leonardo Vinci gibi düşünmek kitabına başladım. Genel anlamda ressam, mimar ve de Paris de Louvre müzesinde eserleri ile bilgi sahibi olduğum bir dahi. Bitmek bilmeyen bir merak duygusunu hayatında barındırması ilham veriyor. Kendisi üzerine izlenecek kitaplar ve de filmler var. Bitirmeden neden ona değindiğim ise şu ara pek çok kez aldığım soru üzerine.

Çoğu insan hayatında ne yapmak istediğini hala netleştiremediğini ifade ediyor. Etrafımda bu konu üzerine sorular çoğaldı.  Onlara; “Aslında ne yapmak istediğinizi biliyorsunuz. “ diyorum. Ya cesaret eksiliği var. Ya da fazla bir mükemmel olma ilizyonu gözlere bir perde indiriyor. Bu perdenin arkasından çok uzak hedeflerin kararı alınıyor. Burası hassas bir nokta. Çünkü uzak ve yakın hayal yoktur. Ancak uzak ya da yakın hedefler hayatımızda yer alır. Ulaşılması için zaman ve adımlar gereklidir. Hayalin ise zamanı ve mekanı yoktur. Gözünüz açık ve kapalı hayalinizi görüp zihninizde yaşayabilirsiniz. Hayallerinizi serbest bırakın. Olabildiğince özgür ve yaratıcı olun. Hedefleriniz için ise durduğunuz yere bakın geçmişteki deneyimlerinize göre ne kadar saat çalışmanızı ve ne kadar zamanınızı alacağını öngörün.

Leonarda Vinci’nin etkin sorgulama yaklaşımı burada devreye giriyor. Kendine sorduğu 100 soru var. Her sabah güne sorularla başlıyor. Bugün hayatınızda duygusal dünyanızda ve zihninizde tatmin yaşamak için en çok hangi duyguya ihtiyacınız olduğunu sorun. İş hayatı için daha çok huzur, güven, sevgi, değerli olmak üzerine konuşursak; Ne yaparsam daha öz güvenli bir ben olurum? Bugün beni daha değerli hissettirecek davranış ya da alışkanlıklar ne olur?

Sorunuzu sorun, ardından deneyimleyin. O adımı atın. Bir şeyler yanlış gidiyorsa şanslısınız. Kısa bir yolculukta elde edilen deneyimle alınan dersler büyük yolların kapılarını açar. Unutmayın ki sonsuz sayıda soru ve yeni olasılık hakkınız var. Bruce Lee’nin dediği gibi “Bir şey üzerine düşünmek için çok zaman harcarsanız, o işi asla bitiremezsiniz.” Sorularınız, sizi çözüme götürecek adımlarınız olsun. Hareket zamanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir