PRAG’DAN BANA KALANLAR

Kısa soluklu yaptığım gezilerime dair notlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Bir noktada geçmişi içinde barındıran bir hafıza defteri, bir yandan da gelecekte yapmak istediklerimi hatırlatan bir niyet defteri olarak bu bloğu kullanıyorum. O yüzden ideal olanı değil, yüreğime hitap edenleri paylaşıyorum. Aynı deneyimler, benzer hazları verebilir mi sorusunun cevabı bende değil. Bir gezi tutkununun değil; gezmeye direnen bulunduğu yerde en az bir kaç kalmayı seven bir kişinin gözlemlerinden yola çıkan notlarla merhaba…

Prag Tarihi

Kafka’nın hatta bir süre de Mozart’ı misafir etmiş, güzel şehir. Unesco korumasındaki bu kent, 1 Ocak 1993 tarihinden itibaren Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olmuştur. 1 milyon üzerinde bir nüfusa sahip. Vitara Nehri şehri ikiye bölüyor. Birinci ve ikinci dünya savaşı sonrası tarihi dokusunu koruyabilmiş. ( Not: Fotoğraf Prag Kalesi’nden)

Prag Parası

Prag’da Çek Korunası geçerli para birimidir. Döviz ofisleri yüzde 12 seviyelerinde komisyon alır. Dikkat etmek gerekir. Ulaşım ve yemek biraz pahalı diyebilirim.

Prag’da Ulaşım

Benim tavsiyem bir şehri anlamak için her daim yürümek ve bir toplu taşıma aracı kullanmak. Metro iyi bir alternatif. Yanda şehir turlarının haritasını paylaşıyorum.

Prag Tatları

Meşhur çay evlerinde çay içmek ve farklı biraların tadına bakmak tavsiye edilmiş. Milföy hamuru ya da makaraya benzeyen şekerli hamurlara dondurma konarak servisedilen tatlısı meşhur. 5 euro verip, bu tatlıyı yedikten sonra hayal kırıklığı yaşamanız yüksek olabilir. Arkadaşlarınızla bölüşecek şekilde bir tane almanız mantıklı olur.:)

ZİYARET NOKTALARI

Old Town Meydanı

Meydanın ortasında aforoz edildikten sonra yakılarak öldürülen din devrimcisi papaz Jan Hus’un 1915 yılında açılan anıtı da bulunuyor. Arkasında eski belediye binası ve nikah dairesi yer alıyor.

Astronomik Saat

Old Town Meydanı’nda dünyanın en eski çalışan 3 saatinden biridir. Rivayete göre 5. Yüzyılda saat ustası Hanus, başka bir yerde daha güzel bir saat yapmaması için kör edilmiştir. O da intikam için saati bozmuştur. Her saat başı iskelet figürü çıkar ve de çanı çalarak herkesin ölecek yaşta hatta anda olduğunu hatırlatır. Güneş, ay ve gezegenleri smbolleri ve 4 heykeli bulunur. Yapıldığı tarihin rakamlarından isim alan bir müzesi vardır. (13579753)Benim ziyaretimde saat tadilat halindeydi.J Ayrıca tadilatsız bir görsel paylaşmak yerinde olur diye düşündüm:)

Tyn Klisesi

1511 yılında tamamlanan dışı gotik içi barok etkiler barındırır. İki kulesinden biri kalın biri ince, Adem ve Hava’yı temsil ediyor.

Charles Köprüsü

Köprü de yürümeye başladığınızda karşınıza çıkan kapı ve kule  1380 de kenti işgalcilerden korumak amaçlı yapılmış. Köprü boyunca size eşlik eden heykellerin orijinal olanları koruma amaçlı müzede bulunuyor. Sayısı her kaynakta farlı belirtilmiş. Ben de tek tek sayamadım. ? İnsanların dokundukları ve dilek diledikleri heykellerden birini de en aşağıda paylaşıyorum.

Prag Kalesi

Tepelere çıktığınızda Prag eşsiz manzarası ile kahve içmeniz ve kale kilisesine uğramanız da tavsiye edilir

Yapmak İstediklerim

Bir kere daha ziyaret anında kendime aldığım notlar:

  • Kafka müzesine gitmek, çay evlerinde zencefilli çay içmek.
  • Nazım Hikmet’in “Prag’da üç leylek lokantası diye başlayan şiirine konu olan mekanda oturmak
  • Bir de dans eden evi ve gece hayatını deneyimlemek.